
Historiebruk i platser
Historien är närvarande i namnen på gator, kvarter, parker och andra platser. Tänk på namn som Väderkvarnsbacken, Sallyhill, Grevensbäcken, Repslagarvägen eller Fridhemsparken.
Sådana namn berättar oftast om den inte längre synliga historien. Det är namn på försvunna byar och gårdar eller på yrken, hantverk och industrier som inte längre finns. Det är namn på betydande personer, som ingen längre minns.
http://www.st.nu/allmant/medelpad/namnen-berattar-var-historia
Nästan alla platser omkring oss heter något. Alla gårdar och byar och de flesta torp, stugor och småhus på landsbygden har namn. Gator, kvarter och stadsdelar i våra städer bär namn liksom många broar, parker, torg, trafikleder, arenor, skolor och andra offentliga byggnader. Många av namnen är väldigt gamla och kan ge oss ledtrådar till vad man hade platsen till förr i tiden, eller vilka som levde där.
Tex Smedstorp, Prästängen,
Ortnamnen hänger samman med det kulturlandskap de förekommer i, alltså det landskap som sedan länge utnyttjats, påverkats och formats av människan:
jordbrukslandskapet, jaktmarkerna, fångst- och fiskeplatserna, slåtterängarna och betesmarkerna, torv- och vasstäkterna, gruvorna, sand- och grustagen, byarna och tätorterna, vår egen tids industrialiserade stadsområden o.s.v.,
alla har de lämnat spår i namnskicket. Många ortnamn är en sorts språkliga fornlämningar, som ger oss mer eller mindre begripliga meddelanden från människor i det förflutna. Många namn berättar om hedniska kultplatser eller om områden som kan knytas till den kristna kyrkans verksamhet, till folktro eller äldre föreställningar, seder och bruk.
I vår tid kan vi se spår av Oden, de andra gudarna och den fornnordiska religionen. I t.ex. namn på äldre orter, där människor har bott länge och i nyare gatunamn hittar vi dem. Det finns gator som man har döpt till t.ex. Valhallavägen, Odengatan och Torsgatan. Tor det var Odens son och det var han som skulle försvara människor och gudar mot bl.a. jättarna. Han var den starkaste av alla asagudarna. Till sin hjälp hade han hammaren Mjölner.
I orten Odensala som naturligtvis fått namn efter Oden, finns en gammal offerplats till den mäktiga asaguden. Det finns även andra orter i Sverige som har fått sitt namn efter honom t.ex. Odensåker och Odensjö. Det finns även andra gudar som har fått ge namn till orter och till och med till en sportstadion. Ull var en tidigare gud än Oden och Tor. Han har gett namn till orter som t.ex. Ullinge, Ullånger och Ullared. Även till Sportstadion Ullevi som ligger i Göteborg. Slutet på namnet Ullevi - ”vi” betyder helgedom, en helig plats. Det är inte bara platser, byggnader och gator som har fått namn från den fornnordiska tiden utan också människor. Många flickor och pojkar får fortfarande namn med fornnordiskt ursprung. Namn som Tor, Loke och Björn eller Embla, Freja och Idun.
Källa: https://www.studi.se/l/ortsnamn
Historiebruk på gator och torg: från Karl XII till Alfons Åberg
Våra gator och torg är öppna för alla. De fungerar som stadens skyltfönster ungefär. Deras namn är valda med omsorg. Så varför heter de som de gör, tror du? Vilken del av historien - och vems historia - vill vi lyfta fram med namnen på våra offentliga platser?
