Lag och rätt
Under v. 41-47 kommer vi att arbeta med området lag och rätt. Vecka 47 kommer vi att ha ett prov på detta, men de kunskaper du visar på lektionstid vägs också med i bedömningen. (Här kan du se en film om hur lärare sätter betyg.)
Under kursens gång kommer vi att:
Gå igenom hur det svenska rättssystemet fungerar samt vilka uppgifter polis, domstol och åklagare har. Diskutera olika brott, handlingar och vilka påföljder (straff) dessa medför.
Prata om de grundläggande reglerna gällande civilrätt; giftermål, bodelning, skilsmässa och arv.
Detta ska du kunna till provet v. 47.
1. Veta vilka de tre vanligaste domstolarna är som vi har i Sverige, vad de olika domstolarna har för uppgifter och hur man gör om man inte är nöjd med domen.
2. Veta vilka uppgifter polis, domstol, domare, åklagare, nämndemän försvarsadvokat och vittne har.
3. Kunna förklara brotten: mord, dråp, mened, förargelseväckande beteende, rån, stöld, olaga hot, misshandel, ärekränkning.
4. Kunna förklara påföljderna (straffen): Fängelse, villkorlig dom, skyddstillsyn, elektronisk övervakning, samhällstjänst, vård.
5. Känna till begreppen: överklaga, straffmyndig, socialtjänst, förundersökning, tilltalad, målsägande, giftermål, samboende, skilsmässa och arv.
6. Kunna förklara vad som menas med rättssäkerhet och fundera över vad det skulle innebära att leva i ett land utan rättssäkerhet.
7. Kunna analysera kriminalitet utifrån individen och samhället.