top of page

ETIK OCH MORAL

 

…handlar om vad som är rätt och fel. Om alla vore överens om vad som var rätt och fel skulle det inte bli så många bråk. Fast alla är ju inte överens. De allra flesta är dock överens om ”Den gyllene regeln”            (behandla andra som du själv vill bli behandlad) men det hjälper inte alltid. Ibland kan det bero på att olika människor använder olika slags etik när de resonerar kring vad som är rätt och fel.

 

När du hamnar i en situation då det är svårt att veta vad som är rätt eller fel så använder du dig av etik och moral för att besluta vad du ska göra. T.ex. kan det vara situationer som:

  • Rätt eller fel att skvallra?

  • Rätt eller fel att vara otrogen?

  • Rätt eller fel att ge pengar till tiggare?

 

Man kan säga att moralen är din inre känsla av vad som är rätt eller fel. Etiken blir då som förklaring till varför du väljer det du väljer. 

Moral=Dina personliga uppfattningar om vad som är rätt eller fel. Hur vi agerar.
Etik=teoretiska modeller (mönster) kring moralen. Varför vi agerar som vi gör.

Om du nu ställs i en situation då du tycker det är svårt att bestämma vad du ska göra så finns det olika “etiska modeller” som kan fungera ungefär som en guide. Vi ska huvudsakligen gå igenom och fokusera på tre olika.

 

När man förstår de här olika sätten att tänka på, så kan det vara lättare att förstå sig på andra människor! 

 

1. Pliktetik

 Den här modellen anser att alla ska göra sin plikt. Att göra sin plikt betyder ungefär att följa regler, om alla följer reglerna så gör alla rätt. Det kan vara ett sätt att komma överens i en grupp. 

Problem uppstår om det finns flera grupper som följer olika regler eller om inte alla i gruppen är överens om reglerna.

Regler för hur man ska leva finns i alla religioner, men även i ett lands lagar kan det finnas sådana regler. Somliga regler finns fast de inte är skrivna, de kallas för ”oskrivna regler”. 

 

Enligt pliktetiken ska du endast göra saker som du själv tycker ska gälla för alla, att det ska kunna bli en allmän lag. T.ex. “du ska aldrig döda”, “du ska aldrig ljuga”. 

Exempel på plikter:

•Bevara livet
•Vara rättvis
•Tala sanning
•Lyda lagar

 

”Regler är till för att följas”

 

Hur ska man agera när plikter ställs emot varandra? Vilken är viktigast?

Går det garantera att vissa saker alltid är fel eller rätt?

 

 

2. Konsekvensetik

Den här modellen menar att man först i efterhand vet om en handling varit rätt eller fel. Det ser man på vilka konsekvenser handlingen får.

Man ska alltså försöka klura ut vad som händer, vad följderna blir om man gör något. Om många blir glada av att jag gör något och bara någon enstaka blir ledsen så är det rätt att göra så! Fast å andra sidan: om många bara blir lite ledsen och en person blir jätteglad så kan det också vara rätt!

 

”Största möjliga lycka åt så många som möjligt”

 

Kritik mot konsekvensetiken är bl.a.

  • Svårt att förutse konsekvenserna av en handling

  • Svårt att mäta lycka

  • Ok att döda en för att rädda två

 

 

 

3. Sinneslagsetik

Denna modell menar att det endast är det egna sinnet som kan bestämma vad som är rätt eller fel i varje situation, eftersom regler inte kan anpassas efter alla olika situationer som kan uppstå. Därför måste alla människor lära sig att vara snälla och vänliga så att de alltid i alla situationer väljer det som är rätt och riktigt av sin egen goda vilja, sitt eget sinne, eller som några skulle säga, utav sitt goda hjärta. <3

Man ska alltså välja utifrån att man menar väl och vill vara snäll mot andra människor.

 

”Jag gör som jag gör för att jag menar väl”

 

Kritik mot sinnelagsetik:

  • Sinneslagsetiken menar att det inte är fel att flygbomba en stad där civila dödas om detta inte var avsikten.

  • Det är inte fel att ha oskyddat sex som leder till en oönskad graviditet eftersom detta inte var avsikten osv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2013 SO Gärdesskolan

bottom of page