top of page

Faktatext hinduismen och buddismen

Hinduismen                                         

 

Så började det

Hinduismen är världens äldsta religion. Hinduerna anser att den “eviga världsordningen” alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Religionen uppenbarades för några kloka och välutbildade män i forntiden och någon enskild religionsgrundare finns inte.

 

Hinduismen började ta form när ett folk som kallades arier invaderade Indien ca 1500 år f.Kr. Deras tro blandades med de religioner som redan fanns där vilket betyder att hinduismen är en mix av dels den ariska religionen samt de inhemska religioner som redan fanns i området.

 

Här finns hinduismen

Det finns ungefär en miljard hinduer i världen, vilket gör den till världens tredje största religion efter kristendom och islam. De flesta hinduer bor i Indien men genom att folk flyttat till andra länder så har den kommit att spridas även utanför Indiens gränser.

 

Heliga texter (du behöver inte kunna detaljerna, det räcker att kunna säga att de heligaste skrifterna heter Vedaböckerna)

Det finns tusentals sidor med religiösa texter inom hinduismen. Texterna är skrivna på det gamla, heliga språket sanskrit. Hinduismen började ta form på riktigt när Vedaböckerna började skrivas ner ca 1000 f.kr. Här finns tankar och idéer om hur religionen ska utövas. Nya tankar och regler har fyllts på med åren vilket gör att en hindu kan utöva sin tro på många olika sätt. Rigveda är den mest kända av Vedaböckerna. Man anser att lärda män fått dem direkt från gudarna, de innehåller lovsånger till ariernas gamla gudar.

Upanishaderna är andra viktiga texter inom hinduismen. Här hittar man läran om det gudomliga, människans själ och återfödelse.

 

Heliga platser

Det finns platser som många indier vallfärdar till för att offra till en speciell gud. Många vill till exempel besöka den heliga staden Varanasi som ligger vid den heliga floden Ganges. I Ganges så kan man bli renad av det heliga vattnet. En hindu vill helst också att askan efter hans kropp (askan) ska spridas i Ganges när han dör. Ganges är tyvärr mycket förorenad pga av att många lever hela sitt liv omkring den, man tvättar sig och sina kläder, djur badar, avfall dumpas och döda kroppar begravs. Därför sprids numer många sjukdomar via den heliga floden.

 

Gudar (du behöver inte kunna gudarna)

Det finns massor av olika gudar inom hinduismen. Många gudar dyrkas bara lokalt, på en viss plats, men det finns också gudar som dyrkas av alla hinduer.

 

Brahma- skaparguden som har skapat hela världen och universum och gett liv åt alla växter och djur.

 

Shiva- som både förstör och återskapar allt liv.

 

Vishnu- bevararen, som ser till att allt fungerar. Ibland besöker Vishnu människorna i olika inkarnationer (skepnader). Det kan vara människo- eller djurkroppar.

 

Synen på människan

Det allra mest grundläggande är att människan föds med en fri vilja och själv är ansvarig för sina handlingar. Målet för hinduer är att leva så man man ska slippa reinkarneras, man vill alltså bryta återfödelsens kretslopp. Man vill nå moksha (befrielse) och återförenas med brahman, världsalltet (obs! förväxla inte detta med guden Brahma).

 

När en människa dör vandrar atman, människans själ, vidare till en annan kropp. Människans karma avgör vilken kropp hon återföds i. Blir man en daggmask så har man inte skött sig så bra i livet, då har man samlat på sig dålig karma i sitt förra liv. Blir man en rik och viktig person så har man däremot samlat på sig bra karma i sitt förra liv.

 

Hinduer delar in människor i olika grupper, kaster. Det var arierna som vandrade in från norr ca 1500 f.kr som började med det. Den kast man tillhör bestämmer vilka rättigheter och skyldigheter man har i samhället. Detta system kallas för kastsystemet.

 

Hur når människan sitt mål?

Att nå moksha (befrielse från återfödelse) är ju människans mål. Men hur når man då dit förutom att ha bra karma? Det har utvecklats lite olika tekniker genom tiderna för att nå moksha: 1. Studier av de heliga skrifterna, 2. genom andliga och kroppsliga övningar, 3. genom hängiven dyrkan (man ber mycket) av en gud, 4. genom att noga följa reglerna för sin kast.

 

Högtider

Holifesten och Divalifesten firas i hela Indien. Holi firas med sång och musik till minne av guden Krishnas födelse. Under Divali firar man det godas seger över det onda, den påminner om vårt jul- och nyårsfirande då man också ger varandra presenter.

 

Centrala tankegångar i Hindusimen

= vad går religionen ut på? Vilken är grunden i religionen? 

När du kan förklara hur följande begrepp betyder och hör ihop så har du koll på budskapet och läran: Brahman (världssjälen), Atman (människans egen själ), reinkarnation (återfödelse), samsara (livets kretslopp), moksha (att sluta återfödas), karma  (summan av goda och onda handlingar). 

 

 
 
Buddismen
 

Så började det

Buddismen grundar sig i hinduismen och påminner till stora delar om denna. Han som startade buddismen var en prins vid namn Siddharta Gautama. Han var hindu (jämför med att Jesus var jude)  och lyckades till slut befria sig från återfödelsens eviga kretslopp. Han funderade mycket över meningen med livet under flera år när han vandrade i norra Indien och utvecklade då en helt egen lära: Buddismen.

 

Här finns buddismen

När Buddha dog så spreds hans lära från Indien till hela Sydostasien. Större delen av världens drygt 400 miljoner buddister i östra Asien. Det finns också små spridda grupper i Europa, Afrika och Amerika. I Indien finns det inte så många buddister kvar trots att Indien var Buddhas hemland.

 

Heliga texter (du behöver bara kunna namnet på Tripitaka)

Tripitaka (de tre korgarna)  är de viktigaste buddistiska texterna. Den första boken handlar om läran, Buddhas liv och predikningar, den andra om hur läran ska tolkas. Den tredje är regler för hur munkar ska leva.

 

Heliga platser

Många vill vallfärda till de ställen där Buddha föddes och nådde sin upplysning (I norra Indien). Det finns även buddistiska tempel som troende kan besöka.

 

Människan och gud

Man tror inte att det finns någon viktig gud som kan hjälpa en att slippa återfödas. Det är upp till varje människa att själv ta ansvar för sitt liv. Många buddister tror på olika gudar men de är inte så viktiga i människornas liv.

 

Hur budskapet uppfylls

Liksom hinduer så tror buddister att människan är inne i ett kretslopp där man återföds.  

Det gäller att skaffa bra karma (göra goda handlingar) för att komma tillbaka som en så högt stående varelse som möjligt. Målet är att nå nirvan (kallas inom hinduismen för moksha), alltså att slippa återfödas och uppgå med världsalltet. Det finns fem moralregler som buddister bör följa för att få bra karma. 1. inte skada eller döda, 2.inte stjäla, 3. inte vara otrogen, 4. inte ljuga, 5. inte använda droger.

 

Buddha menar att människan lider. Att vi lider beror på att vi hela tiden vill ha mer och mer. Vi har ett begär efter att bli lyckliga som aldrig tar slut. Först när människan gör slut på lidandet genom att sluta vilja ha mer och mer så kan hon bli befriad från att återfödas. Då blir människan buddha (upplyst). Buddha är alltså inget namn på någon person, fast när vi säger buddha så brukar vi mena den första buddhan, Siddharta Gautama.

När människan blir buddha så kan hon nå nirvana (slippa återfödelse och få evig frid).

Vägen till nirvana går genom den åttafaldiga vägen: 1. rätt kunskap, 2. rätt beslut, 3. rätt tal, 4. rätt handlande, 5. rätt liv, 6. rätt strävan,  7. rätt tänkande, 8. rätt meditation

 

Högtider

Man firar minnet av Buddhas födelse, upplysning och död. Hur man firar är olika mellan olika länder eftersom Buddha själv inte krävde att man skulle fira på något speciellt sätt.

 

Riktningar

Det finns idag olika riktningar inom buddismen. Mahayana (nordbuddismen) som menar att alla männsikor kan nå nirvana efter detta liv. Theravada (sydbuddismen) som menar att det bara är munkar och nunnor som kan nå nirvana. Theraveda anses vara mest lik Buddhas ursprungliga lära.

 

Hur blir man buddhist?

Alla kan bli buddister. För att leva som buddist så ska man följa de fem moralreglerna och den åttafaldiga vägen.

 

Centrala tankegångar i buddismen

= vad går religionen ut på? Vilken är grunden i religionen? 

När du kan förklara hur följande begrepp och ord betyder och hör ihop så har du koll på budskapet och läran: reinkarnation (återfödelse), nirvana (slippa återfödas, de fem moralreglerna, de fyra ädla sanningarna (att allt i livet är lidande), det åttafaldiga hjulet (hur man ska nå vägen till nirvana).

 

Källa: SO- direkt Religion 3 (Bonnier utbildning)














 

© 2013 SO Gärdesskolan

bottom of page